Underhåll din elcykel

På de flesta punkter underhåller du din elcykel på samma sätt som en traditionell cykel. En stor skillnad är dock batteriet. På en elcykel är det extra viktigt att ta hand om batteriet.

Ta hand om ditt batteri

Ladda ditt batteri även om du inte använder din elcykel. De flesta batterier tar skada av att stå tomma. Det minskar batteriets kapacitet och i värsta fall, förstörs. Ladda ditt batteri minst en gång i månaden även om du inte använder det, exempelvis under vinterhalvåret. För att förlänga livslängden och maximera effekten av ditt batteri så bör du:

Aldrig låta batteriet laddas ur fullständigt. Om batteriet ej används (på mer är 4 veckor) ska det förvaras på en torr och sval (ej frysgrader) plats och bör alltid sättas på laddning.

Batteriets effekt ökar efterhand och toppeffekt uppnås efter 10-15 laddningar. Låt de första laddningarna ta tid, det är dessa som sätter nivån för batteriets kommande livslängd.

Laddningstiden första gången är ca 14 timmar, därefter 4-8 timmar.

1. Låt aldrig batteriet laddas ur helt.
2. Plocka aldrig isär batteriet.
3. Kortslut aldrig batteriet.
4. Stoppa aldrig ner batterier i vatten.
5. Slå aldrig batteriet mot någonting och kasta det inte.
6. Använd inte batteriet om det är svårt skadat.
7. Svetsa eller löd aldrig på batteriet.
8. Använd endast den medföljande laddaren för att ladda batteriet.
9. Koppla aldrig batteriet direkt till ett strömuttag.
10. Ta aldrig direkt på ett läckande batteri.

Kolla lufttrycket och pumpa däcken

Rätt lufttryck i däcken gör att hjulen rullar lättare och du spar energi. Du minskar även risken för punktering och reducerar däckslitage.

Kontrollera och justera bromsarna

För att bromsarna skall fungera korrekt behöver du ibland byta bromsbelägg/bromsklossar beroende på bromssystem. Alla typer av bromsar behöver då och då justeras för att fungera effektivt .

Smörj kedjan, men inte för ofta eller för mycket.

En välsmord kedja ökar livslängden och cykeln blir trevligare att cykla på. Smörj heller inte för mycket, det gör att grus och smuts fastnar i kedjan och ökar slitaget. Gör ren kedjan, smörj därefter in den ordentligt och torka bort överflödig olja. Det räcker oftast att göra det en gång om året vid normal användning.

Justera växlarna.

Med väl justerade växlar minskar slitaget på kedja och drev. Din elcykel blir framför allt mycket roligare att cykla på.

En ren elcykel fungerar bättre och håller längre.

Minska onödigt slitage på drev, växlar, handtag och sadel genom att hålla din elcykel ren.